Eenvoudig je hostfile aanpassen in OS X

Als je webdeveloper bent (of gewoon graag als hobbyist aan websites knutselt) moet je regelmatig je hostfile aanpassen. Om je website te testen voordat hij voor de eerste keer live gaat of omdat je een website moet verhuizen en wil kijken of de nieuwe omgeving helemaal correct werkt voordat je de DNS van je domein aan gaat passen. Dit moet via de terminal en daar is niet iedereen even handig in.

Gelukkig zijn er verschillende tools die dit eenvoudiger maken. Ik zelf ben erg fan van van Hosts prefpane. Dit is een extra instellingen panel in je systeeminstellingen en werkt vrij eenvoudig.

Installatie

Download de meest recente versie van Hosts prefpane, start de installer en doorloop de stappen. Tijdens de installatie wordt om je wachtwoord gevraagd.

Hostfile aanpassen

Open je systeeminstellingen, de Hosts prefpane staat meestal in de onderste rij.

Bij het openen van de Hosts prefpane krijg je een overzicht te zien van alle hosts instellingen die al aanwezig zijn in je hostfile (uitgecommente regel worden niet getoond.).

Om je hostfile aan te kunnen passen moet je het scherm eerst ontrendelen. Dit doe je door op het hangslot-icoontje links onderin te klikken.

Wanneer je het scherm hebt ontgrendeld kan je de regels aanpassen. Om een nieuwe regel toe te voegen klik je op het plus-icoon.

In het eerste veld vul je het IP adres in waar je naar wilt verwijzen, in het tweede veld de hostname waar je naar wilt verwijzen. Bijvoorbeeld www.domainname.com.

Als je een regel tijdelijk wil deactiveren haal je gewoon het vinkje er voor weg. Om een regel te verwijderen selecteer je de regel en klik je op het min-icoon.

Zodra je de regel hebt ingevoerd is hij actief.

Om het scherm weer te vergrendelen klik je weer op het hangslot-icoon. Na 5 minuten wordt het scherm automatisch weer vergrendeld.

En zo kan je voortaan snel en eenvoudig je hostfile aanpassen.

Geef een reactie